Tidigare ärenden och mål

Brottmål

  • Ofredande, Hovrätten domslut 2009-09-15.

Vi drev ett enskilt brottmål gällande ofredande/ringa misshandel.
Anmälde ett ofredande/ringa misshandel. Åklagaren ansåg att ärendet inte gick att driva. Vi begärde överprövning hos Överåklagaren i Malmö som inte heller ansåg att ärendet – trots deras kompetens – gick att driva.

Vi drev då ärendet själv, vilket uppenbarligen är sällsynt, framför allt när det gäller brottmål. Tingsrätten friade motparten. Vi överklagade då till Hovrätten som dömde och fällde motparten för Ofredande och att svara för rättegångskostnaderna.


Tvistemål, Ärenden och JO-anmälningar

  • Rätten att ta del av handlingar, Kammarrätten i Jönköping 2024-07-11.

En begäran om att ta del av handlingar från Socialnämnden i Strängnäs kommun avslogs. Även en överklagan avslogs. Ärendet överklagades då till Kammarrätten i Jönköping som biföll överklagandet och klagandes talan och upphävde det överklagade beslutet.

  • Kritik mot Överförmyndarnämnden i Eskilstuna och Strängnäs, JO 2022-06-28

JO kritiserar Överförmyndarnämnden i Eskilstuna och Strängnäs för att inte ha behandlat en begäran om att få del av en kopia av en allmän handling skyndsamt i enlighet med 2 kap. 16 § andra stycket TF.

Överförmyndarnämnden kritiseras samtidigt för att inte ha fullföljt sin serviceskyldighet att utan onödigt dröjsmål svara på frågor (6 § FL).

Slutligen kritiseras nämnden för att inte ha upplyst om möjligheten att begära ett beslut av myndigheten som kan överklagas (6 kap. 3 § offentlighets- och sekretesslagen).

  • Besluta om skyddsjakt på två lodjur i Hudiksvalls kommun, Kammarrätten i Sundsvall 2022-03-03

Länsstyrelsen i Gävleborg beslutade om skyddsjakt på två lodjur i Hudiksvalls kommun. Hobbyjuristen överklagar ärendet och begär inhibition hos Förvaltningsrätten i Luleå som avslår begäran. Hobbyjuristen överklagar då ärendet till Kammarrätten i Sundsvall som beviljar prövningstillstånd och beviljar inhibition i avvaktan på ett slutligt beslut.

2022-04-05 skall Kammarrätten i Sundsvall fatta slutligt beslut, men då tiden för skyddsjakten löpt ut avskrivs ärendet för vidare handläggning.

  • Mediernas Etiknämnd klandrar tidningen Svensk Jakt, 2021-11-18.

Tidningen Svensk Jakt har i en insändare själv lagt till vem/vilka som står bakom insändaren. Här har tidningen på eget bevåg angivit såväl ett politiskt parti som en intresseförening. Skribenten har upprepade gånger bett Svensk Jakt om rättelse vilket tidningen vägrade.

Mediernas Ombudsman valde först att fria Svensk Jakt, men beslutet överklagades till Mediernas Etiknämnd. Nämnden fäller nu tidningen Svensk Jakt för att ha brutit mot god publicistisk sed och inte förhållit sig till korrekta sakuppgifter. Vidare klandrar även Mediernas Etiknämnd tidningen Svensk Jakt för att inte ha följt principen om att vara generös med bemötanden, genom att ha vägrat skribenten rättelse trots upprepade påtalanden.

  • Överklagande mot Försäkringskassans beslut om beräkning av sjukpenninggrundande inkomst, SGI, 2021-04-16.

Försäkringskassan har frekvent underlåtit att ta med specificerad semesterersättning i beräkningsunderlaget av SGI, trots att den skall ingå i beräkningsunderlaget enligt lag på samma sätt som semesterlön. Försäkringskassan har hänvisat till att semesterersättning, till den del ersättningen överstiger vad som skulle ha betalats i lön för utfört arbete under motsvarande tid, inte skall ingå. Enligt lag har man ett semestertillägg på 0,5 % när man tar ut semester. Denna del, som är en minimal del av semesterersättningen på 12 %, skall således inte ingå i beräkningsunderlaget. Försäkringskassan har löst ”problemet” med att räkna ut denna del, med att utesluta hela semesterersättningen från beräkningsunderlaget.

Domen i förvaltningsrätten fastslår nu att försäkringskassans toppjurister har gjort en felaktig tolkning av lagen. När en person har en fast anställning med timlön i stället för månadslön och får sin semesterersättning tydligt utbetald per ledig semesterdag, så skall denna semesterersättning ingå i beräkningsbeloppet till den del som inte överstiger vad arbetstagaren hade fått utbetalt i lön för motsvarande tid. Detta har en stor betydelse för alla med denna typ av anställningsform – så länge försäkringskassan väljer att följa förvaltningsrättens beslut.

Förvaltningsrätten har dock i sitt beslut avslagit att ta med semesterersättning som löpande betalas ut vid anställningar som inte är fasta. Det är oklart vad man hänvisar till för lagparagraf att denna semesterersättning inte skall ingå, och det drabbar också många anställda, framför allt inom hotell- och restaurangbranschen där det är vanligt att man arbetar som extraanställd på flera olika arbetsplatser under lång tid. Med anledning av detta, samt att domen inte är prejudicerande och försäkringskassan därmed inte är skyldig att följa den i andra ärenden förrän den prövats i en högre domstol, kommer vi troligen att överklaga till kammarrätten.

  • Kritik mot Överförmyndarnämnden i Sthlm, JO 2020-08-18.

Min mor, som hade en god man, avled i december 2018. En sluträkning skall vid dödsfall lämnas till Överförmyndarnämnden senast en (1) månad efter dödsfallet, men lämnades in först nästan tre (3) månader senare efter hot om vite och var då inte heller komplett. Begärda kompletteringar från Överförmyndarmyndigheten kom aldrig in och granskningen genomfördes 12 månader försenat med anmärkning. Ytterligare ett antal handlingar hade begärts ut av Överförmyndarnämnden som inte agerat och lämnat ut dem skyndsamt i enlighet med skyndsamhetskravet.

Överförmyndarnämnden i Sthlm kritiseras för att inte har slutfört granskningen av sluträkning inom rimlig tid.
Överförmyndarnämnden i Sthlm kritiseras även för att inte skyndsamt ha lämnat ut begärda handlingar.

  • Laglighetsprövning enligt kommunallagen (Jäv) mot Hudiksvalls kommun, Förvaltningsrätten 2013-01-15

En anmälan gjordes gällande jäv då en kommunal nämnd avslog en ansökan om bidrag. Nämndens ordförande var även revisor för den förening som ansökte om bidrag. Förvaltningsrätten fällde kommunen för brott mot kommunallagen som dock överklagade till Kammarrätten. Kammarrätten avslog dock överklagandet och fastställde Förvaltningsrättens dom.

  • Ersättningsplikt för kostnader mot Stor-Stockholms lokaltrafik, SL, Kronofogdemyndigheten 2012-01-04.

En betalning för färdbevis gav inte någon utökad restid på färdbeviset. Efter överklagande som inte åtgärdades överlämnades ärendet till Kronofogdemyndigheten som fastställde det ekonomiska kravet. SL betalade därefter det fastställda beloppet, inklusive avgifter.

  • Bruten affärsöverenskommelse, Borås Tingsrätt 2014-02-24.

En affärsöverenskommelse träffades med ett företag. Ersättningen uteblev dock och åtgärdades inte heller trots påminnelse. En ansökan om stämning lämnades då in tillsammans med samtliga underlag till Borås tingsrätt. Efter detta valde företaget att betala samtliga avtalade ersättningar samt kostnaden för stämningsansökan, varpå denna återkallades.

  • Återbetalning av hyra, Hyresnämnden i Sthlm 2010-11-15.

Ett krav riktades mot oss där en andrahandsuthyrning angavs vara oskälig. Efter bestridande, inlämnande av underlag samt närvaro på sammanträde beslutade Hyresnämnden i Sthlm att avslå yrkandet på återbetalning eftersom den uttagna hyran ansågs skälig.

I tillägg till ovanstående har ett antal ärenden drivits genom föreningsverksamhet med blandad framgång samt ett antal ytterligare ärenden och JO-anmälningar där domsluten har blivit fel…